in

Социалният министър Лазаров: Подкрепямe онези пенсионери, които имат най-голяма нужда

Кадър: Бнт

Служебния вицепремиер и служебен министър Лазар Лазаров коментира темата, свързана с великденските добавки за пенсионерите. Министърът каза, че винаги когато има граница, под която се получават тези плащания, се появява т.нар. „синдром на границата“.

„През годините сме предлагали поредица от механизми и инструменти за така наречените Великденски и Коледни добавки. Трябва да знаем, че това не е плащане, което зависи от осигурителния принос на лицата. Това е плащане, което е предвидено от страна на държавата за подкрепа при посрещане на определени разходи в определени празници“.

„В този смисъл различните видове плащания, които сме предлагали са били насочени към различни групи. Това е възможно най-справедливият подход, който ние избрахме, защото става дума за подкрепа на онези хора, които имат най-голяма нужда, а именно тези, които получават пенсия до границата на бедността“, каза Лазаров.

„В момента има обществено обсъждане на Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане, в който са предвидени обвързването на тези помощи с линията на бедността и ние ще увеличим размера на помощите поне с 65%, а в същото време почти двойно ще бъдат увеличени хората, които ще имат право на тази помощ“, добави социалният министър. Причината да не получат добавки всички пенсионери е по-скоро законодателен, а не финансов.

Социалният министър уточни, че приетият удължителен закон от НС за държавния бюджет и бюджета на ДОО не предвижда гъвкавост по отношение на механизмите, които може да използва служебният кабинет. Поради тази причина основният проблем е свързан с липсата на нормативно основание да се извърши подобен разход.

Лазаров заяви, че съгласно действащото законодателство са имали възможност да осигурят изплащани разходи, които да бъдат в същото равнище като предходната година. Тогава разходите по консолидираната фискална програма са малко над 12 млрд. лв, а в този момент те са малко над 15 млрд, каза той. Това, според министъра, означава, че с политиките приети от предходните две Народни събрания се оказва, че има сериозно напрежение в разходната част.

Припомняме, че само най-бедните пенсионери ще получат бонус от 70 лева за Великден. Това ще са около 1 002 000 души, които получават лични пенсии под линията на бедност – 504 лв. В сумата за първи път няма да се отчитат всички добавки и компенсации, които получават хората, включително и вдовишките.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/