in

Разкриха причината за хранителната отравяне на деца в наш град

Снимка: Pixabay

Вторично замърсяване на храната от персонала е причина за неразположението на децата в Петрич. Това обявиха от БАБХ, като добавиха, че обектът остава затворен. Стана ясно, че отклоненията са установени в ястието пиле с ориз, в кулинарна готовност.

На база на направените изследвания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград се потвърждава вторично замърсяване със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна, станала причина за неразположението на децата в Петрич.

Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ.

 В него е констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала. Обектът остава затворен до второ нареждане. Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта, посудата, и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга. Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала. На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за храните.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/