in

Според експерт: Очакват ли ни нови цени на петрола и бензина по празниците?

Снимка: Pixabay

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация обяви, че не очаква цените на горивата да се променят по Великден. По неговите думи, пазарът свикна с войната в Украйна, поради тази причина в Китай нямаше потребление, затова цените не се повишиха.

Ако има повишение на суровия петрол, а оттам и на бензина, дизела и пропан-бутана, то ще е след празниците, уточни експертът. Все повече ще се съобразяваме с геополитическите събития, каза Бенчев. Според него не може да се сравняват с тези отпреди година.

„Има минимална тенденция на поевтиняване на дизела, но неговата цена беше по-висока в сравнение с бензина. В Европа потреблението на дизела особено при тежкотоварния транспорт е по-високо. Бензинът е задържал цени, които са напълно адекватни. У нас цените на горивата са значително по-ниски отколкото в ЕС. Пазарът вече свикна с войната в Украйна. Динамиката при цените през последната година се дължи на геополитическите събития. Така ще бъде и през следващите години“, посочи още той.

„Глобите, които бяха наложени на „Лукойл“, все още не са платени. Не виждам причина санкциите да променят нещо на пазара на горива“, заяви Бенчев.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/