in

Съвети от детски стоматолог: Как да облекчим болката при никнене на зъбки на бебето?

снимка: Pixabay

Подути и зачервени венци, понякога леко болезнени, увеличено слюнкоотделяне, упорит сърбеж, силна раздразнителност. Повишаването на температурата не е задължителен симптом, но и това се случва. На вашето дете започват да му растат зъбчета.

И колкото повече зъби растат едновременно, толкова повече процесите на дразнене на рецепторите са по-силно изразени, съответно и субективните симптоми са по-неприятни. По-трудните моменти са свързани с пробива на по-големите (масивни) кътници, разказва доц. Николета Маркова – водещ детски дентален лекар и чудесен експерт, на който се доверяваме, стане ли дума за детската усмивка.

За щастие “кошмарът” приключва, когато пробият всички временни зъбчета. Това се случва на около две и половина годишна възраст. Тогава нормално детето трябва да има 20 зъба – по 10 на всяка челюст.

Но как да облекчим симптомите през този труден, както за детето, така и за родителя, период?

Съществуват различни методи и средства за облекчаване на симптомите, свързани със зъбния пробив. Най-добър ефект има механичното въздействие върху венците, което успокоява значително упорития сърбеж.

  • Масажирането на венците със силиконови накрайници с фини власинки – майката поставя на показалеца си някой от тези накрайници и с нежни движения напред и назад масажира венците на бебето. Тъй като се препоръчва измиването на зъбите с четка и паста да започне на 1 годинка,  използването на подходяща за възрастта мека навлажнена четка за масажиране на венците неколкократно и при необходимост също значително облекчава неприятното дразнене и успокоява детето.
  • С добър ефект са и специалните охладени силиконови или гумени дискове.
  • В аптечната мрежа могат да се открият и редица средства за локално приложение, които да се втриват във венците. Продуктите могат да бъдат хомеопатични, на база коластра, както и съдържащи екстракт от лайка, Лидокаин и др.По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/