in

Романтично усамотение: 12 двойки пеликани гнездят в резервата “Сребърна“

12 двойки пеликани гнездят в резервата „Сребърна“, като се очаква до две седмици да се сдобият с поколение. Общо около 30 са възрастните птици там, в момента.

Други 80 гнездящи двойки има край Тутракан, в района на защитената местност „Калимок-Бръшлен“. За сравнение преди две години бяха само три, а преди година – 30.

За пеликаните в „Сребърна“ това е второ загнездване, съобщи екоекспертът Момчил Петров пред БНР. Първите яйца са били изядени от хищници през февруари, когато макар и за кратко езерото бе замръзнало.

Край Тутракан, в района на защитената местност „Калимок-Бръшлен“ вече има излюпени малки пеликанчета. В близките дни се очакват и нови попълнения, тъй като не всички двойки са свили гнезда по едно и също време на платформите. Там те са две, като на една от тях има макети на пеликани в реални размери, които бяха поставени, за да привличат птиците и да им помогнат да разпознаят мястото като свой дом по-бързо.

Любопитен факт е, че десетина от двойките гнездят под върбите, върху паднали дървета, съобщи Кристиян Якимов от Сдружение за развитие на туризма в Тутракан, които работят заедно с Българското дружество за защита на птиците.

Там вече категорично се оформя третото гнездово находище на вида къдроглав пеликан в България, заедно с тези в езерото Сребърна и остров Персин (Белене).

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/