in

Появи се невиждан досега шпионски софтуер: Използван е и срещу цели в България

Снимка: Pixabay

Става дума за нов шпионски софтуер, който е създаден от компания, основана от бивш военен от Израел. Въпросният софтуер е използван срещу журналисти, политически опозиционни фигури и служител на неправителствена организация. Жертви има и в България

Експерти по сигурността предупредиха за появата на неизвестен досега шпионски софтуер с хакерски способности, сравними с „Пегас“, който вече е бил използван от срещу журналисти, политически опозиционни фигури и служител на неправителствена организация в няколко държави, включително и в България, съобщава The Guardian.

Изследователи от Citizen Lab към Munk School на университета в Торонто казаха, че шпионският софтуер, който е направен от израелска компания, наречена QuaDream, е заразил телефоните на някои жертви, като е изпратил покана в iCloud календар до мобилни потребители от операторите на шпионския софтуер, които вероятно ще бъдат държавни клиенти.

Жертвите не били уведомени за поканите в календара, тъй като те били изпратени за събития, регистрирани в миналото, което ги прави невидими за целите на хакването.

Такива атаки са известни като „нулево щракване“, тъй като потребителите на мобилния телефон не трябва да кликват върху злонамерена връзка или да предприемат каквото и да е действие, за да бъдат заразени.

Поне петима души са били следени в Северна Америка, Централна Азия, Югоизточна Азия, Европа и Близкия изток. Имена не се съобщават.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/