in

Спасителната евакуация на родилката от първо лице: За полета на „Спартан“ разказа командирът (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Припомняме, че навръх християнския празник Великден се проведе изключително напрегната животоспасяваща евакуация по въздух, заради която бе вдигнат военнотранспортен самолет „Спартан“. Той транспортира родилка в изключително тежко състояние, от Сливен до София. Жената е в критично състояние – с масивна кръвозагуба, като и към този момент лекарите все още се борят за нейния живот.

В ефира на Nova News, капитан Евгени Златанов, командир на спасителния полет разказа как е протекла организацията.

Родилка в тежко състояние се нуждаеше от помощ навръх Великден: Вдигнаха „Спартан“

„Сигналът за родилка в критично състояние от Сливен получихме в 13 часа в неделя. За половин час всички се събрахме на работа. Излетяхме в 15:50, за 40 минути бяхме в Безмер”, заяви капитан Златанов.

По думите на помощник капитана старши лейтенант Калоян Атанасов, авиоекипажът е изчакал действията на медиците. Междувременно те са подготвили самолета за следващия полет.

Подробности за състоянието на родилката, превозена с военен самолет “Спартан“ навръх Великден

„Турболенция имаше на отиване към Безмер, на връщане времето се бе стабилизирало”, каза капитан Златанов. Той допълни, че тяхната авиобаза дава постоянни дежурства за случаи с медицинска евакуация.

От началото на годината има 7 случая, при които се налага медицинска евакуация. „Нашата база дава дежурства за аварийно спасително осигуряване. Има назначен екипаж, група за подготовка, шофьори”, обясни капитан Златанов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/