in

Във Варна е действала престъпна група за измами и пране на пари: Каква ще е съдбата на участниците в нея?

Снимка: Pixabay

Апелативният съд уважи протеста на прокуратурата срещу домашния арест на обвинен в ръководене на престъпна група за финансови и документни престъпления. Това съобщиха от Апелативен съд – Варна за медия „Нова Варна“. Става въпрос за престъпна група, създадена с цел извършване на измами, подправяне на официални документи и пране на пари. Сдружението е оперирало на територията на Варна и Силистра

Апелативен съд – Варна отмени определението на Варненския окръжен съд, с което е била взета мярка „домашен арест“ спрямо обвинен в образуване и ръководене на организирана престъпна група. Тя била създадена, за да върши измами, подправяне на официални документи и пране на пари. Сдружението действало на територията на Варна и Силистра между октомври 2021 и октомври 2022 г. Привлечени към наказателна отговорност са четирима души. Срещу Калоян К. е повдигнато обвинение и за измама след използване на неистински документ.

За втори път въззивната инстанция отказва по-лека мярка за неотклонение – през февруари Апелативният съд отмени домашния арест, определен от ВОС.

Според прокурора, мащабният характер на престъпната дейност съдържа опасност от извършване на престъпление.

Адвокатът на Калоян каза, че с решението на подзащитния му да се предаде доброволно, опасността от укриване е отпаднала. Изтъкнато бе влошеното му здравословно състояние, което изисква лечение.

Съдебният състав отчете, че през октомври миналата година прокуратурата е внесла искане за задържане под стража на обвиняемия. Възникнал е спор за подсъдността на деянията – дали делото да се гледа от Окръжния съд във Варна или този в Силистра. Мъжът не се е явил пред разследващия орган, за да бъде привлечен в качеството на обвиняем и да бъде разпитан. Обявен бил за общодържавно издирване. Затова съдът прие, че Калоян се е укрил. Ето защо при по-лека мярка за неотклонение отново е реален рискът да опита да избегне наказателно преследване. Отделно от това, естеството на престъпната дейност, свързана със снабдяване и използване на неистински документи за самоличност, също обоснова тази опасност. И на трето място, престъпната деятелност се е развивала на територията на Варна и Силистра. Обвиняемият е имал водеща роля в многообразна незаконна дейност с мащабен характер. Пребиваването му на домашния адрес с достъп до компютър и други средства за комуникация може да улесни извършването на престъпление и въздействието върху свидетели. Предходната съдимост на обвиняемия сочи и за риск от извършване на престъпление.

След задържането му е бил настанен за лечение в затворническа болница за около месец. Съдът прие, че фактическият престой в ареста не е бил продължителен. Относно здравословното състояние на Калоян, въззивната инстанция взе предвид становището на вещите лица, че то не е пречка за престоя му в ареста.

С оглед обвинението в ръководене на организирана престъпна група и за измама, мярката за неотклонение „задържане под стража“ продължава да преследва целите на закона и не може да се нарече прекомерна, категоричен е съдебният състав.

Определението на Варненския окръжен съд не подлежи на обжалване.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.