in

Министърът на икономиката отправи ясно предупреждение към зърнопроизводителите у нас

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Във връзка с временната забрана за вноса на стоки от Украйна, служебния министър Никола Стоянов отправи предупреждение към всички търговци. Той каза, че ще се следят цените на стоките у нас и ако се забележи покачването на цената  на хляба и други продукти от зърно нагоре, България е готова да разреши отново вноса от Украйна.

Това предупреди в интервю за Нова телевизия министърът на икономиката Никола Стоянов. „Разчитаме българските земеделски стопани и производители да разберат, че го правим за тях и разчитаме на тяхната лоялност да не използват момента за спекула”, допълни той.

Стоянов обясни, че миналото лято България е направила „огромна грешка”, като е спряла износа на зърно и така сме загубили традиционни пазари. Той беше категоричен, че служебното правителство продължава битката си за овладяване и намаляване на цените. „Очакваме спад”, добави министърът. Той отчете, че при отделни видове храни вече има спад на цените – за пример посочи млечните.

Министърът обяви, че диалогът с хранителните вериги продължава. На среща, за да бъдат обсъдени мерките на правителството и проблемите в сектора, ще бъдат поканени всички търговци с оборот над 30 млн. лева.

„Продължаваме битката с цените, очакваме падане на цените. Наблюдаваме вече в отделни видове храни спад – млечните продукти например, особено след направеното от „Ел Би Булгарикум”. Сезонността също води до увеличение. Транспортът пада седми месец вече”, каза още министър Стоянов. „Продължаваме да се борим в тази посока, продължаваме с разговорите с веригите, за да обсъдим мерките, които правителството предлага, и да чуем техните проблеми”, увери той. „Ще предложим увеличение на учителските заплати“, обяви той.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/