in

Паметна дата за България: На този ден се навършват 147 г. от Априлското въстание

Отбелязваме 147 години от избухването на Априлското въстание, наричано още Априлската епопея от пролетта на 1876 г., то е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното движение за извоюването на независимостта на България от Османската империя.

Въстанието избухва преждевременно на 20 април в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение.

Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества, с които се отбелязва паметната дата.

Подготовката е била само няколко месеца, обяснявайки неуспеха на бойното поле. То е избухнало преждевременно на 20 април, при опит да бъде заловен Тодор Каблешков. Тогава жителите на Копривщица се вдигат на оръжие и убиват местния мюдюрин. Каблешков е написал своето прословуто „Кърваво писмо“. То е било изпратено на Георги Бенковски в Панагюрище, където той обявява началото на въстанието.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/