in

Репичките вредят на някои хора: Вижте сред тях ли сте

Снимка: Pixabay

Репичките са предпочитана от българина добавка към салатата. Този зеленчук е много богат на витамин С и е полезен за здравето по ред причини. Изглежда обаче, че не за всеки човек е благоприятна консумацията на репички. Руският диетолог д-р Анастасия Плещева разкри за коя група от хора става въпрос и по какви причини

Лекарят отбелязва, че включването на пресни репички в диетата е много добър начин тялото да си набави необходимите му витамини в преходния сезон.

„Репичките ще помогнат на организма да укрепне след дълга зима. Те съдържат много витамин С, който поддържа имунната система, участва в синтеза на колаген и други важни биохимични процеси“, каза Плещева, съобщава Актуално.

Този зеленчук има бактерициден ефект: фитонцидите, които се съдържат в него, имат способността да потискат активността на вредните микроорганизми. Репичките осигуряват на организма витамини от група В, които укрепват здравето на нервната система. Снабдяват тялото с калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, витамин РР, които са от съществено значение за доброто функциониране на имунната система. Предпазват от рак поради съдържанието на биологично активното вещество индол-3-карбинол.

Но кой в крайна сметка не трябва да яде репички и защо?

Репичките съдържат и вещества, които могат да раздразнят стомашната лигавица. Хората с гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да ограничат употребата им, тъй като те могат да раздразнят лигавицата на храносмилателните органи. При обостряне на тези заболявания репичките не трябва да се консумират. При подагра зеленчукът също трябва да се изключи от диетата.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/