in

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Кадър: YouTube

Томина Неделя е. Това е първата седмица след Великден. На този ден се чества паметта на един от дванадесетте ученици на Исус – свети апостол Тома. Наричан още неверни.

 Тома вижда раните на Спасителя, пипа неговите ребра и казва: “Господ мой и Бог мой!” От неверник до светец Когато Тома се уверява във възкресението на Спасителя, пада на колене пред него и моли за прошка. Тома е известен и като един от най-жертвоготовните Христови ученици. Когато, въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решава да отиде във Витания, за да съживи Лазар, Тома казва на другите ученици: “Да отидем и ние да умрем с него”.

Покровител на строители и архитекти Тома е прочут и като изкусен строител, затова на повечето икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка.

Кой празнува имен ден на Томина Неделя?

На този ден празник имат Тома, Томислав, Томислава, Том, Томас, Томчо

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/