in

Столтенберг съобщи за изпълнено обещание към Украйна

Кадър: Vbox7

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че държавите членки от НАТО са доставили цели 98% от обещаните бойни превозни средства на Украйна. Става въпрос за над 1550 бронирани машини, 230 танка и друг тип оборудване.

„Повече от 98% от бойните машини, обещани на Украйна, вече са доставени. Това означава над 1550 бронирани машини, 230 танка и друго оборудване, включително огромно количество боеприпаси“, каза той в централата на НАТО в Брюксел по време на съвместен брифинг заедно с премиера на Люксембург Ксавие Бетел.

„Общо сме обучили и екипирали повече от девет нови украински бронирани бригади. Това ще постави Украйна в силна позиция да продължи да си връща окупираната от Русия територия“, добави шефът на НАТО.

Според данните, събрани от уебсайта на нидерландското разузнаване Oryx, Украйна е получила повече от 4000 единици тежко въоръжение от западните си съюзници през 2022 г., включително танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата (БМП), самоходни оръдия и ракетни системи, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/