in

Варненско село се готви за рекорд на Гергьовден. Хванете се на най-дългото хоро

Варненското село Страшимирово се готви да отбележи Гергьовден по един много интересен начин. Днес от 10:30 ч. в китното село ще се извие най-дългото хоро в историята на Страшимирово.

Инициатори на събитието са местни ентусиасти от ръководството на Читалището. Хорото ще се извие в двора на културната институция.
Старото име на селото, с което се среща в османските регистри, е Голям Аладън, но с указ № 113 / обн. 26.02.1899 г. се преименува на Страшимирово.[2]

Историкът и археолог Иван Николов Иванов през 60-те и 70-те години на XX век е открил и проучил праисторически наколни селища от енеолитната и бронзовата епоха.

В селото има църква „Св. Николай Чудотворец“.

До 2005 г. в селото имало основно училище клас. Едната част от сградата на бившето училище се ползва за младежки клуб, а другата част за клуб на пенсионера.

Пред сградата на кметството е поставена паметна плоча на Никола Лефтеров, чието име носи и пенсионерският клуб. Изградена е канализационна система и е завършена подмяната на стария водопровод. Има голяма и модерна детска градина.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/