in

Някои насекоми са изключително полезни за растенията: Не ги гонете от градината си

Снимка: Pixabay

Има определени насекоми, които са много полезни за растенията

Точно затова е лоша идея да ги гоните от градината си. Полезните насекоми се хранят с вредителите и техните ларви и затова са верни помощници на всеки градинар

Създаването на многогодишни цветни лехи и мулчирането, за да се създаде дом за полезните насекоми, може да превърне градината в оживено място за отглеждане на плодове и зеленчуци, съобщава сайтът Актуално.

Това са някои от добре познатите насекоми, които са полезни за Вашата градина:

Калинка

Това е най-популярното насекомо в градината и често срещана гледка около овощните градини. Те се хранят с акари, като изяждат по 50-60 на ден, както и с божури, лъжливи акари, белокрилки и акари.

Златоочица

Сложни насекоми, които се хранят с прашец и нектар, но разнообразяват диетата си с други насекоми. Любимата им храна са гъсениците и листните скакалци, които могат да си създават скривалища в градинския мулч.

Земен бръмбар бегач

Това насекомо е агресивен хищник. Менюто му включва дребни насекоми, гъсеници и голи къртици. Той се крие в мулча.

Богомолка

Богомолката е полезно насекомо в градината. Хищническата природа на това малко насекомо с дълги крака е добре известна. От мухи, комари, оси, пеперуди и бръмбари – разнообразната диета на богомолката прочиства градината.

Светулки

Изненадващо същество, което е много активно в градината, е светулката. Те се хранят предимно с плодови мушици, но нападат и охлюви, гъсеници и земни червеи.

Пчели

Освен с мед, пчелите са известни и с това, че опрашват растенията в градината. Пчелите са привлечени от медоносните полета, където събират нектар.

Водни кончета

Освен че са много красиви и естетични за градината, водните кончета включват в диетата си комари, акари и мухи и могат да контролират популацията на осите в градината.

Паяци

Унищожават градинските вредители, като примамват в гнездата си акари, гъсеници, молци, комари и акари. Полезно е да се използват паяжини, опънати по насажденията.

Земни червеи

Това са естествени същества, които се хранят с биологичните отпадъци, които се разлагат в почвата, и в същото време почистват и обогатяват почвата. Земните червеи се заравят в почвата и извършват фина работа, за да осигурят естествен дренаж. Ето защо те могат да се поставят в градините.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/