in

Автоинструктор предупреди за опасност относно предложението за 30 км/ч в градовете

Снимка: Google Street View

Припомняме, че служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев предложи в НС, максималната скорост в градовете у нас да стане 30 км/ч., вместо 50 км/ч. Автоинструкторът Георги Бързаков заяви, че си струва да се опита, но все пак рискът тук е, че при 30 км в градски условия шофьорите ще станат още по-изнервени.

„Значително по-къс е спирачният път при 30 км, почти мигновено, докато спирането с 50 км/ч изисква време за реакция. Струва си да се опита да се приложи ограничението, предложено от министъра”. Това обясни автоинструкторът Георги Бързаков пред Нова телевизия по повод предложението на вътрешния министър Иван Демерджиев в градовете да се шофира с 30 км/час.

В същото време той предвижда, че при 30 км в градски условия шофьорите ще станат още по-изнервени. В желанието си да изпреварят може да се стигне до рискови ситуации, каза автоинструкторът. „Световно доказано е, че колкото повече се бърза, ще се пристигне с 5-10 минутки по-бързо, но рисковите ситуации са прекалено много и рискът е необоснован”, каза Бързаков.

Той препоръча да се спазва тази ограничителна скорост, която се избере – дали ще е 30-40 дали 50 км/час.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/