in

Проф. Рачев: Това не би трябвало да се случва у нас в края на пролетта. Във Варна поне времето е по-щадящо

Кадър: bTV

Климатологът проф. Рачев каза идва ли вече време да захвърлим дебелите дрехи и ще дойде ли най-накрая затопляне. 

„Вчера в София беше 10-12 градуса. Това за края на пролетта на би трябвало да се случва. Този май месец може да се окаже по много показатели един връх в 50-годишната метеорологична история. По някои показатели може да се окаже, че е най-студеният“, обясни климатологът.

„Вчера в София направо си беше ноември месец. Но днес вече има затопляне. Свежо е. Никъде не вали в момента. Днес валежите в България ще бъдат много малко – в следобедните часове. Ще има повишение на температурите и задържане на сравнително високите температури през цялата седмица – дори и до края на месеца. Това допълни климатологът проф. Георги Рачев.

Той допълни обаче че в следобедните часове от следващите дни на много места в страната ще превалява.

Във Варна морската вода вече загърби 14 градуса. Върви към 15-16 градуса. Във Варна ще се радват на хубаво време със сравнително по-щадящи следобедни превалявания.

Според прогнозата на проф. Рачев от днес във Варна има леко затопляне, като максималните температури ще стигнат до 23 градуса, каквито ще се задържат и през съботния ден. Следващата седмица пък ще започне с максимални температури от 21 градуса във Варна.

В Западна Европа се радват на малко по-топло време в момента.

Проф. Рачев обясни, че валежите в Северна Италия, където девет души загубиха живота си заради наводнения, ще намалеят.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/