in

Какво казват от ГЕРБ за записа от Националния съвет на ПП?

Колаж: Редакция "Нова Варна"

Председателят на Народното събрание Росен Желязков предлага нестандартно решение за излизане от кризата на доверие, която предизвика записът, който вече бившият депутат на ПП – Радостин Василев – разпространи, а днес той беше публикуван и от самите народни представители на Продължаваме Промяната. Тома Биков отрече да искат министерски кресла, а Мария Габриел заяви, че днес следобед ще даде изявление по темата. Ето какво още казват от ГЕРБ:

Доверието може да се възстанови, ако Мария вземе втория мандат. Това заяви Росен Желязков.Председателят на парламента уточни, че говори от свое име.

„Не съм разговарял с Мария (номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел), но си мисля, че нейната позиция в момента ще бъде като на човек, на когото са счупили доверието. И това може да бъде възстановено – говоря от свое име, ако от .Продължаваме промяната“ ясно и категорично кажат, че при президента ще отиде Мария да получи мандата”.Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков във връзка със записа от Националния съвет на „Продължаваме промяната”.

Желязков уточни, че не е слушал целия запис, а е чел заглавията в медиите, свързани с него.
Той обяви още, че не е вярно, че Габриел почти се е разплакала по време на разговорите с ПП-ДБ и напомни, че е участвал в тези разговори.

„Който познава Мария, знае, че тя не е от момичетата, които плачат. Този разказ има белезите на една много неприятна презентация на жената в политиката като нещо ретроградно – видите ли в един момент няма кураж и си изпуска нервите. Тази интерпретация е вредна”, подчерта председателят на парламента.

Той обяви, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се събере днес да направи анализ на ситуацията от гледна точка на мандата.

Риторичен въпрос е дали с изваждането на този запис в този момент не се минира процесът по съставяне на правителството с втория мандат, каза председателят на НС.

Той отказа да коментира поста във Фейсбук на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова: „След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа е: „вратата е ей там“.

Според Тома Биков пък от ГЕРБ не искат министерски кресла. Ето какво каза той за скандала със записа:

„Има много фактори, които не искат кабинет. И им се помага най-вече от страна на колегите от ПП“, подчерта депутатът от ГЕРБ-СДС.

Вероятно най-различни фактори не искат да има кабинет. Според мен им се помага и от страна, най-вече, на колегите от ПП. Защото скандалът, който се разрази врече, идва най-вече от ПП. Всички страни в този спор – и Кирил Петков и Асен Василев от една страна, и Радостин Василев, са депутати от ПП. Става въпрос за Националния съвет на ПП, на който се говорят скандални неща.

„Този запис звучи като абсолютно автентично заседание на този орган и никой не е отрекъл неговата автентичност. Кой и в каква позиция е ходил да преговаря и с кое посолство? Ние нито сме направили правителство, нито има мандат за това. Има необходимост от много ясно обяснение какво се случва”, категоричен е Биков, коментирайки изтеклите записи от заседанието на Националния съвет на ПП.

По думите му в групата на ГЕРБ има различни мнения по въпроса, но „ние обсъждаме тези неща на няколко заседания през последната седмица”. „Ако изтече запис от тях, ще видите, че разговорът е далеч по различен от това, което чухме. Твърдях, че трябва да има непартийно правителство. Твърдя, че е невъзможно в момента да има еднопартиен кабинет на ПП при това положение. Няма да искаме никакви министерски кресла. Твърдя, че трябва да бъдат излъчени хора, които са отдалечени от партийните ръководства”.

И допълни: „ПП трябва да преосмислят кабинета си. Половината ни депутати са били министри. Ако си мислите, че детската им мечта е да са министри и то в момент, в който трябва да се стабилизират публичните финанси – грешите. Никой няма ищах за това. ПП трябва да преосмисли кабинета си и да не предлага партийни фигури за министри. Ние имаме хора за три правителства да предложим. Но се съобразяваме със ситуацията“.
Мария Габриел коментира ситуацията така:

„Следобед ще ме чуете. На мен ми е много важно в Изпълнителната комисия да знаят моето мнение и моето виждане и това смятам да направя днес“. Това заяви кандидатът за ротационен премиер в правителството на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред журналисти по време на отбелязването на Деня на Африка в София.

Габриел отказа да коментира изнесения запис от Радостин Василев от ПП-ДБ, в който се споменава и нейното име. „Винаги съм усмихната и не бива да се бъркат емоциите с твърдостта, принципността, прозрачността и принципите, които се спазват отначало докрай“, отговори Габриел на въпрос дали е ядосана.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/