in

Това са опасните бактерии, които се размножават „светкавично“ бързо по тоалетната чиния

Снимка: Pixabay

Тоалетната чиния може да ви изглежда на пръв поглед чиста, но върху нея се развиват милиони опасни за здравето бактерии. Ето защо е важно да я почистваме редовно. Добре е да се почиства старателно със съответни препарати поне 3 пъти седмично, тъй като завихрящата се вода изобщо не е достатъчна, за да отмие всички виреещи по повърхността опасни бактерии

Ето кои са опасните за здравето бактерии, размножаващи се „светкавично“ бързо по тоалетната чиния и криещи риск от поява на сериозни инфекции, съобщава Актуално:

1. Ешерихия коли – изключително устойчива бактерия, така че нейното почистване „отгоре – отгоре“ не дава резултат. При досег на заразени с бактерията повърхности (каквато е например тоалетната дъска), преминава директно в червата, а при недобра хигиена може да замърси и вода и хранителни продукти. Предизвиква чувство на постоянно гадене, инициира повръщане и болки в коремната област, поради инфекции в отделителната система и по лигавиците; при несвоевременно лечение води до цистит или/и хеморагичен колит.

2. Стрептококи – също широко разпространени бактерии, обитаващи в изобилие тоалетната чиния поради свойството си да се задържат устойчиво върху вътрешната й повърхност. Това обстоятелство, при всекидневна употреба на нередовно почиствана тоалетна чиния, крие риск от появата на инфекции на: дихателните пътища (включително пневмония), кожата и други.

3. Стафилококи – често са част от бактериалната флора, което се дължи на: първо, пословичната им устойчивост да се задържат дълго време (60 – 70 дни) върху гладки повърхности, особено в среда с постоянно повишена влажност, и второ, прекалено бързото им размножаване. Могат да се разпространят и по предмети, постоянно използвани в ежедневието: ключове, дистанционни, телефони, автомобили, дръжки, детски играчи и други подобни атрибути. Най-често причиняват инфекции на кожата, при което върху нея се образуват абсцеси, фурункули, були, ечемик – според инфектираното място.

4. Шигелата също е срещана по тоалетната чиния бактерия, конкурираща се с горните три вида бактерии по разпространение и способността си лесно да инфектира различни области от тялото – предимно кожата и органите в коремната област. Освен кожни инфекции, може да причини и: диария, силни и болезнени коремни спазми и болки, придружени понякога с кръвотечение и обезводняване.

Именно чрез редовното почистване на тоалетната чиния с дезинфекциращи препарати се намалява съществено скоростта на размножаване на бактериите.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/