in

Орбан: Брюксел злоупотребява с властта си. Неприемливо е

Снимка: Facebook/Orbán Viktor

Според Унгария споразумението на ЕС за преразглеждане на правилата на блока относно държавите членки, които приемат търсещи убежище и мигранти, е неприемливо. По думите на Виктор Орбан Брюксел се опитва със сила да премести мигранти в Унгария.

„Брюксел злоупотребява с властта си. Те искат със сила да преместят мигрантите в Унгария. Това е неприемливо, те искат със сила да превърнат Унгария в страна на мигранти“, написа в Twitter говорителят на правителството Золтан Ковач, цитирайки унгарския премиер Виктор Орбан.

Късно снощи държавите от ЕС постигнаха споразумение по дълго отлаганото преразглеждане на правилата на блока за по-справедливо разпределение на приема на търсещите убежище и мигрантите, съобщава БГНЕС. Швеция, която е ротационен председател на блока, обяви успеха след напрегнат ден на преговори между министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург.

Според него приоритет е страните от ЕС да си поделят приемането на търсещите убежище, като поемат много от тези, които пристигат в държавите от външния край на блока, главно Гърция и Италия. В споразумението се казва, че от държавите, които откажат да приемат мигранти, ще се изисква да плащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, управляван от Брюксел.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/