in

Масово областни управители подават оставки: Варненският също

Кадър: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Варненският областен управител Марио Смърков подаде оставката си, като мотивите му са свързани с отмяната на заповедта на бившия областен управител за ограничаване на движението на автомобили по крайбрежната алея във Варна и с насрочения за тази вечер протест. Припомняме, че Марио Смърков беше назначен за областен управител на Варна от служебното правителство. Това обаче не е единствената подадена оставка от областен управител днес.

Освен него, стана ясно, че оставки са подали и областните управители на Пловдив, Монтана, Софийска област, Пазарджик, Видин, Добрич и Враца. Те подадоха своите оставки като посочиха и мотиви за решенията си

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев подаде оставка от поста със заявление до МС. Мотивите му са следните: „Когато през миналата година бях поканен от служебното правителство да поема поста, приех, за да помогна на Майка България да премине успешно през труден период на политическа криза. С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към Родината за изпълнен“, посочва Стоев.

Малко по-късно областният управител на Монтана Валери Димитров и заместник-областният управител Кирил Делев са депозирали своите оставки пред правителството. Валери Димитров заяви, че причините да подаде оставка са лични. „Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, причините за решението ми са изцяло лични“, обяви Димитров. Съобщава се, че по лични причини напуска и зам.-областният управител Кирил Делев.

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев също подаде заявление за освобождаване. Той обясни, че е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите за народни представители на 2 април, които на територията на най-голямата област в България са преминали без инциденти.

Трендафил Величков също подаде оставка като областен управител на Пазарджик. Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес. „За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам , че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип“, заяви той.

„В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт“. Това съобщиха от пресслужбата на МС в понеделник.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.