in

Почина легендарният политик и медиен магнат Силвио Берлускони

Кадър: Youtube/VICE News

Почина бившият премиер на Италия Силвио Берлускони. Той си отиде на 86-годишна възраст. От четири дни Берлускони беше настанен в миланска болница. Припомняме, че той страдаше от форма на хронична левкемия.

Медийният магнат и лидер на партията „Форца Италия” четири пъти оглавяваше кабинети в Рим. Самият той беше скандален и на няколко пъти беше съден.

Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната.

„Бизнесът ми е в кръвта“, често казвал Берлускони. Той разказвал, че сам е постигнал всичко в живота си, почвайки от нула. За италианците той е постигнал американската мечта по италиански модел, почвайки от най-ниското кариерно стъпало и ставайки милиардер. Самият Берлускони е разказвал, че е започнал работа първо на круизни кораби, където е развличал пътниците, разказвайки им вицове или пеейки им песни.

През 1993 г. Силвио Берлускони основава политическото движение „Напред Италия“ („Форца Италия“), с което се кандидатира за парламентарните избори през 1994 г. На 26 януари 1994 г. той официално се оттегля от предприемаческата дейност, напуска президентския пост във „Фининвест“ и се посвещава на политиката.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.