in

Извънредно: ВСС реши да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев. Президентът е на ход

Кадър: Facebook/Novini.bg

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува да освободи предсрочно от длъжност обвинител номер 1 Иван Гешев. Това се случва по предложение от четирима членове на Прокурорската колегия. Причината е изказване, което накърнява престижа на съдебната власт в България.

Решението за освобождаването на Гешев стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Припомняме, че на пресконференция на 15 май Гешев скъса оставката си демонстративно и заяви, че е „ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание“. Това бе счетено като нарушение на Етичния кодекс.

Припомняме и това, че първото предложение за предсрочно прекратяване мандата на Гешев бе оттеглено от шестимата кадровици, които го отправиха. То беше свързано с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май.

Освобождаването на Иван Гешев обаче, ще стане факт, когато държавният глава Румен Радев подпише указ за това. Ако президентът откаже да го подпише, отново трябва ВСС да обсъди това предложение и то пак да бъде гласувано.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.