in

След дълъг дебат и скандали: Създава се комисия в НС за имунитетите на четирима депутати, сред които Борисов и Петков

Снимка: "Нова Варна"

Четиричасов дебат, „украсен“ със скандали, се проведе в Народното събрание. Депутатите спориха дали да има или не комисия, която да разгледа исканията за отнемане на имунитетите на четирима депутати. Сред тях са и бившите премиери на страната Бойко Борисов и Кирил Петков.

В комисията беше необходимо да влязат по двама депутати от всички сили в парламента, но БСП и ИТН отказаха да участват в нея.

В пленарната зала се заформи скандал да има или не такава комисия. В залата присъстваше Кирил Петков, но не и Бойко Борисов.

От ПП-ДБ попитаха защо сега се искат имунитети. „Изведнъж някой се сети, че може би някой е извършил някакво престъпление. Нито политическата класа следва да става заложник на държавното обвинение, нито държавното обвинение е заложник на политическата класа”, заяви Мирослав Иванов.

Според Тошко Йорданов от ИТН тази комисия е „унизителна за българския парламент“.

„Кирил Петков и другият имунитетаджия – Бойко Борисов, който го няма, вероятно се чувстват виновни. Ако не бяха, щяха да отидат в съда и да докажат невинността си. И Борисов, и Петков показаха, че са абсолютни страхливци“, заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов.

„Най-вероятно ще направите криминалистична лаборатория в парламента, която ще прави ДНК тестове да установим дали детето на дамата от Дубай е на Бойко Борисов. Колеги, това е огромен срам. Вие започвате процедура, по която ще „перете” Борисов. Него го е страх да си даде имунитета”, коментира от своя страна независимият народен представител Радостин Василев.

„Не ви ли омръзна, колеги? През последния половин час нещо друго освен режисури показахте ли?”, попита Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

„Доброволно ще дам имунитета си и няма да чакам края на комисията. Но и няма да дам Прокуратурата да използва своята власт като политическа бухалка. А, за комплексираните депутати от ИТН, пълни с омраза, няма да коментирам”, каза от парламентарната трибуна съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Тези, които арестуваха незаконно Борисов, днес му пазят имунитета. А, Борисов, който свали правителството на „Продължаваме Промяната“, днес се прегърна с тях, за да спаси себе си”, отсече на свой ред лидерът на БАП Корнелия Нинова.

ГЕРБ пък се възпротивиха срещу чутото по адрес на Бойко Борисов.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.