in

Правна комисия реши да изслуша Иван Гешев, но той не се появи днес

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Правната комисия в НС реши да остави в дневния си ред изслушването на главния прокурор Иван Гешев. Припомняме, че точката бе включена след настояване от страна на Гешев да бъде изслушан на закрито заседание в пленарната зала на НС относно корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. След това обаче той бе помолил изслушването да се отложи за друг ден, тъй като имал служебен ангажимент. Въпреки това депутатите оставиха точката в дневния ред, с мотива, че той е настоявал за това и е знаел предварително какъв е графикът му за седмицата.

От комисията обясниха, че според правилника на парламента, текстът, по който Гешев иска да бъде изслушан, не е за пленарната зала, а именно за правната комисия. Гешев обаче не се появи до края на заседанието.

„В искането на г-н Гешев е по чл. 26 от правилника, където пише „изслушване в правна комисия“. Аз се съобразявам с това искане – то е разпределено в правна комисия и няма как да реши той да бъде изслушан в пленарна зала“, заяви председателят на правна комисия Стою Стоев.

„Иван Гешев не намери за необходимо да дойде на заседанието на правна комисия, където по негово искане беше включена точката за изслушването му. Ние продължаваме да прилагаме правилника такъв какъвто е – той ни задължава най-малко на три месеца да изслушваме главния прокурор“, коментира и депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.