in

НАТО мисли как да запълни недостига в запасите, след като осигури военна подкрепа на Украйна

Кадър: YouTube

В днешния и утрешния ден ще се проведат срещи между военните министри на страните от НАТО. Това ще се случи в Брюксел, като един от важните въпроси за обсъждане е как страните от Алианса да придобият 155-милиметрови снаряди.

Това може да стане по съвместни обществени поръчки за 1,5 млрд. евро, съобщи в навечерието на срещата генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

По неговите думи целта е бързо да бъде запълнен недостигът в запасите на съюзниците, след като те осигуряват военна подкрепа на Украйна.

На срещата ще бъдат водени разговори за дългосрочна помощ за Украйна, с която страната да замени съветското военно оборудване с въоръжение западно производство.

„Трябва да направим така, че когато войната приключи, да има гаранции за украинската сигурност, историята да не се повтори и Русия да не може да се превъоръжи и да предприеме ново нападение“, заяви Столтенберг.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.