in

Родните хотелиери с призив да се спрат спекулациите за чистотата на водата в Черно море

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Българските хотелиери са притеснени, че имиджът на българското Черноморие е застрашен, заради информацията, че морето ни е замърсено в следствие на военните действия в Украйна. Все повече чуждестранни туроператори търсят официална и актуална информация за състоянието на морската вода по българското Черноморие след взривяването на язовирната стена на „Нова Каховка“. Занимаващите се с туризъм в страната са принудени да обясняват, какви проблеми нямаме, а не да правят истинска реклама.

Към момента българското крайбрежие е чисто. Чужди туроператори предупредиха, че няма нужда от кризисен ПР, тъй като са налице достатъчно страхове и спекулации.

Наред с РЗИ и Басейнова дирекция, експертите от Военноморското училище във Варна ежедневно изготвят компютърен модел, проследяващ замърсяването.

След две пандемични години хотелиерите в Кранево очакват добър сезон, който, обаче, е заплашен от преекспониране на информацията за последствията от взривената язовирна стена на “Нова Каховка. За това съобщиха от БНТ.

„Към момента още няма много отменени резервации, има наистина притеснения. На мен ми звънят групи, които чакаме, ръководителите се обаждат, всеки ден и давам снимки от плажа, че всичко е наред, че няма нищо плаващо, че водата е чиста“, казва Станислав Димитров – хотелиер в Кранево.

На плажа в Кранево вече има туристи, които се къпят в морето. Мненията им са разнопосочни относно информацията за разлива на язовир “Нова Каховка”.

От Асоциацията на инкаминг агенциите са на мнение, че страната ни трябва да предоставя редовно данни за чистотата на морската вода – нещо, което Министерството на туризма вече прави, за да няма злоупотреба с информация.

„В момента това, което ни смущава нас е, че четем изказвания на чуждестранни, така наречени експерти, които вещаят тежки последствия за България и въобще за Черноморието във връзка с инцидента в Украйна, и тъй като потребителите трудно локализират географски кое къде се намира, чувайки Черно море, за тях ние сме вече в зоната на опасност“, казва Иван Грошев – председател на Асоциацията на инкаминг агенциите.

През последните години хотелиерите са в ситуация да обясняват на туристите какъв проблем нямаме, вместо да рекламират колко красиво и чисто е нашето Черноморие.

„Трябва да се наблегне, че нашите плажове са чисти, те са сертифицирани със Син флаг и не трябва да се вдига излишна паника, че евентуално може би ще се случи нещо. Нашата работа е да посрещнем гостите, да направим всичко, за да се върнат отново не само в нашите хотели, но в България като цяло“, смята Станислав Димитров – хотелиер в Кранево.

От Министерството на туризма заявиха, че няма опасност за туристическия сезон по българското Черноморие и се ангажираха със своевременна и коректна информация за състоянието на морската вода.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/