in

Днес църквата почита голям светия: Ето кой има имен ден

Кадър: YouTube

Днес е 20 юни. На днешния ден православната църква почита Преп. Наум Охридски – ученик на св. Братя Кирил и Методий, спътник, сътрудник и състрадалец на св. Климент Охридски. Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания. На днешния ден имен ден празнуват всички, носещи следните имена и техните производни: Бисер, Бисера и Наум.

Наум бил българин от знатен род, но оставил всичко, което по знатност и потекло му принадлежало, за да последва Кирил и Методий във Великоморавия.

След смъртта на Методий той заедно с Климент и Ангеларий дошъл в България и е един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.

Първоначално е в столицата Плиска, а по-късно в Охрид създал плеяда свои ученици, дава своя дял за онова чудно духовно време, наречено по-късно Златен век на българската книжнина и култура.

Наум построил манастир на брега на Охридското езеро. Непосредствено преди смъртта си през 910 г. се подстригал за монах.

Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.