in

Получавали ли сте наскоро мистериозно обаждане от „Наталия“: Телефонна измама или чатбот стои зад обажданията?

Снимка: Pixabay

Много българи са получили странно телефонно обаждане през последните дни. Хората разказват, че обаждането идвало от непозната жена, представяща се под името Наталия. Обикновено задавала въпроси, свързани с местоживеенето (населено място).

Много хора започнаха да се питат какво се крие зад тези мистериозни обаждания – маркетингова цел или някакъв нов вид измама?

Коментар по темата в ефира на Нова телевизия направи бившият началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.

„Това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от град София с маркетингова цел”, категоричен е експертът. По думите му поръчението може да идва от фирма, но и от политическа партия, предвид настъпващите местни избори.

Колев е категоричен, че подобен акт е законен и заветното „Да” не може да бъде използвано злонамерено като потвърждение на различни операции. Експертът по киберсигурност обаче препоръча в никакъв случай да не предоставяме лична информация при подобни обаждания. „С навлизането на изкуствения интелект ще има повече такива атаки. За това предупреждава Европол. Ще бъдат усложнени кибератаките”, подчерта Явор Колев.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/