in

Асен Василев разкри какво се случва с бюджета за 2023 година (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Днес се проведе брифинг на финансови министър Асен Василев.  По време на брифинга министърът на финансите разкри какви промени се предвиждат в бюджета

„Планът е новият бюджет да бъде внесен в Народното събрание през първата седмица на юли месец, така че да може да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от 1 август“, коментира министърът на финансите Асен Василев на брифинг в ресорното ведомство.

„Бюджетът е разчетен при БВП 184 486 000 млрд., заложен от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. – това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова”, уточни министър Асен Василев.

„Има няколко основни промени, спрямо бюджета, който беше заложен от служебния кабинет. Първата основна промяна е, че предвиждаме да получим второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, в рамките на тази година. Да напомня, че второто плащане трябваше да бъде изпратено към Брюксел на 31 декември миналата години. Надяваме се оставащите мерки и реформи да бъдат изпълнени до края на септември и плащането да бъде получено в рамките на тази година. Това има отношение към касовата основа, не към начислената“, уточни Василев.

Приложена е и мярката за 100% дивидент. Прогнозите на Финансовото министерство показват, че това са допълнително 780 млн. приходи в бюджета. Предвижда се допълнително увеличение на приходите от НАП и Агенция „Митници”, като по този начин приходната част да достигне до 69, 321 млрд. лв.

„Имаме намаление в разходите и прецизиране на капиталовите разходи. Има спад с почти 1,5 млрд. в перо „Издръжка”, поясни Василев.

Министърът подчерта, че в бюджета, който се очаква да бъде предложен, не са „пипани” разходите за пенсии и заплати. Планирано е и 10% увеличение на заплатите за администрациите, които не са получили такова.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.