in

Утре край Варна ще се проведе церемония по залагане на кила на втория модулен патрулен кораб на ВМС

Снимка: ВМС

Утре край Варна ще се проведе церемония по залагане на кила на втория модулен патрулен кораб на ВМС, съобщават за медия „Нова Варна“ от пресцентъра на Министерството на отбраната на Република България. На тържествената церемония ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов

Ритуалът ще се състои на 22 юни в района на корабостроителен завод „МТГ-Делфин”. Гости на събитието ще бъдат министърът на финансите Асен Василев, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, народни представители, представители на местната и държавната власт.

Изпълнението на проекта за многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерство на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“.

Предмет на договора е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок. Първият кораб следва да се достави на ВМС до края на 2025 г., а вторият – до края на 2026 г. Строителството на корабите се извършва в корабостроителния завод МТГ „Делфин”, област Варна.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.