in

Ще се породи ли ново напрежение: Не президентът, а премиерът ще отиде на срещата на върха на НАТО

Кадър: Facebook/Румен Радев

Бе взето решение на президентът Румен Радев, а премиерът Николай Денков да представлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Това ще се случи на 11-12 юли. Решението е взето от Министерския съвет (МС). Това е поредна тема, по която може да настъпи напрежение между Президентството и Министерския съвет.

На въпросната среща се подготвяше да отиде президентът Румен Радев. Днес обаче Министерският съвет реши друго.

В делегацията ще участва министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на вътрешните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

През последните години стана практика на срещите на върха на НАТО България да се представлява от президента. От 2012 г. по негласна договорка между правителството и президентството на тези срещи винаги е ходил държавният глава.

Мария Габриел заяви, че няма място за напрежение. „България има свое редовно правителство, тя е парламентарна република и иска просто да заяви своята позиция ясно”, каза Габриел.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.