in

Карантинираха град в САЩ: Имало инвазия на гигантски охлюви, опасни за човешкия мозък (ВИДЕО)

Кадър: Youtube/Eyewitness News ABC7NY

Град в щата Флорида беше поставен под карантина след откриването на смъртоносен гигантски африкански охлюв. Известно е, че въпросният вид охлюв пренася опасен паразит, който може да причини менингит (възпаление на мозъчната обвивка на главния и гръбначния мозък) при хората. Освен това големите охлюви се хранят с над 500 вида растения и застрашават селското стопанство

Държавни служители поставиха част от град Мирамар в щата Флорида под карантина във вторник, докато се опитваха да се отърват от инвазивен гигантски африкански охлюв, пренасящ паразити, съобщава New York Post.

3,5-километрова отсечка от Мирамар в окръг Брауърд, разположена само на 11 мили западно от Холивуд, ще бъде покрита с мекотелицид на метална основа, за да се унищожат всички гигантски африкански охлюви, след като по-рано този месец в района беше открит поне един.

Жителите ще могат да се движат свободно извън зоната на третиране, но няма да могат да пренасят каквито и да било растителни материали, които биха могли да приютят яйцата на гигантските мекотели.

Департаментът по земеделие и потребителски услуги на Флорида потвърди, че гигантски африкански охлюв, който може да достигне дължина до 8 инча (малко над 20 сантиметра), е бил забелязан в района през юни, което е предизвикало засилено проучване.

Гигантските африкански охлюви са смятани за „едни от най-вредните охлюви в света“ заради заплахата, която представляват както за селското стопанство, така и за човешкия живот.

Охлювите пренасят паразита плъхов белодробен червей, който може да предизвика менингит при хората.

Освен това те са способни да опустошават растителността и са известни с това, че се хранят с повече от 500 вида растения.

Мекотелите могат да произведат до 1 200 яйца годишно.

Флорида вече два пъти е ликвидирала охлюва, след като го открива за първи път през 2010 г.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/