in

Мистична нощ ни очаква: Според поверията „небето се отваря“ в полунощ

Снимка: Pixabay

Утре е големият големият български празник Еньовден, който се отбелязва всяка година на 24-ти юни. Празникът е пропит с много поверия и традиции, в които се вярва и се спазват и до днес

Според народните вярвания на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се: „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“, и който види това, ще бъде здрав през годината.

Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето „трепти“ и „играе“ на изгрев.

Християнизираната народна представа е за Свети Еньо, който си облича кожуха и отива да донесе зимата, кърпи си кожуха или отива за сняг.

Народните вярвания гласят, че тази вечер (срещу Еньовден) в полунощ „небето се отваря“. Билките и тревите биват омайвани от звездите и придобиват особено лечебна сила. Смята се че на Еньовден билките стават най-лечебни. Според поверията през нощта срещу Еньовден се явяват свръхестествени същества – вампири, змейове и самодиви.

Момите и невестите посрещат изгрева и гадаят по сянката си за здраве и живот през годината. Нестинарите в Странджа играят върху огън, а на други места се палят обредни огньове.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.