in ,

Водата във варненско село е негодна за пиене

Снимка: Pixabay

От началото на месеца РЗИ-Варна е направило проверки за качеството на питейната вода в 9 населени места във Варненска област. В село Левски се наблюдава съдържание на нитрати във водата над нормата от 50 мг/л.

Установено е, че от чешмите в селото тече вода, в която нитратите са 67,3 мг/л. Въпреки това при анализа на острата заразна заболяемост в населеното място, не са установени заболявания, предавани по воден път.

Не са наложени административни мерки, но ето какво препоръчват от варненските здравни власти по отношение на вода, в която има по-високо съдържание на нитрати от допустимото:

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари. Информация за въздействието на нитратите върху организма и допълнителни съвети към потребителите могат да бъдат намерени на сайта на РЗИ-Варна в Раздел „Здравна информация”.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).