in

Неочакван обрат: Пригожин и частната му армия се изтеглят от Руската федерация

Колаж: Редакция "Нова Варна"

Неочакван обрат се случи късно снощи в конфликта между Москва и ръководителят на частната руска армия „Вагнер“ Евгений Пригожин. Той заедно със своите военни ще напусне пределите на Руската федерация и ще се премести в Беларус. Това става след посредничеството на президента Александър Лукашенко.

Бойците от наемническата групировка „Вагнер“ са напуснали южния руски град Ростов на Дон заедно с лидера си Евгений Пригожин, съобщи областният управител по-рано.

„Колоната на „Вагнер“ напусна Ростов и се насочи към полевите си лагери“, заяви губернаторът Василий Голубев.

Трафикът в Ростов на Дон е възстановен, улиците са отворени, след като Пригожин се е съгласил да деескалира напрежението.

Пригожин ще се премести в Беларус след сделка с президента Александър Лукашенко за прекратяване на бунта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Лукашенко е предложил да посредничи със съгласието на руския президент Владимир Путин, тъй като познава Пригожин лично от около 20 години.

След като походът към Москва бе прекратен на около 200 км от столицата на Руската федерация Кремъл обяви, че няма да преследва наказателно участвалите в него.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/