in

Будна гражданка на Девня: Инсенератор за изгаряне на опасни отпадъци ни трови от години. Вчера имаше дори пожар. (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: Д. Ив.

Още от 2018 г. Добринка Иванова от град Девня подава сигнали за това, че се горят опасни отпадъци в близост до жилищна зона. Тя сигнализира на медия „Нова Варна“, че вчера след обяд в двора на фирма „Екосейф“, която, по нейните думи, притежава разрешително за третиране на опасни отпадъци, е възникнал пожар. Пушекът, както може да видите от снимките и видеото, което ни прати будната гражданка на Девня, е изключително гъст и черен.

Тя сподели за медията ни, че на моменти е трудно да се диша, а в дни като вчерашния дори и да се вижда през непрогледната мъгла, образувана от гъстия пушек. Според нея, случващото се може да се определи като екологична катастрафа.

Снимка: Д. Ив.

Ето какво още сподели Добринка Иванова за медия „Нова Варна“:

„Терена, на който в момента горят отпадъци (бел.ред. може да ги видите във видеото най-долу), съхранявани там, е на фирма Екосейф. Срещу тази фирма многократно са изпращани сигнали за замърсяване на околната среда към РИОСВ-Варна и МОСВ. През 2018 г. беше само началото на проекта за термично третиране на отпадъци в мобилен инсинератор. Сега инсталацията му е променена с цел по-голям капацитет за изгаряне на отпадъци.

Все още в България нямаме качествен контрол за подобен тип инсталации… Нямаме и добро управление на отпадъците.“, заключи Добринка Иванова.

Снимка: Д. Ив.

Според нея в сините варели, които виждате на снимката по-долу, се съхраняват изключително опасни отпадъци.

Снимка: Д. Ив.

Очаквайте в медия „Нова Варна“ още информация за случаите с изгарянето на опасни отпадъци в близост до жилищни квартали на град Девня, които предизвикват безпокойство у гражданите.

Всеки може да подава сигнали за нередности за Варна и областта до редакционната поща на медията ни.

Вижте във видеото тук вчерашния пожар в двора на фирмата, горяща опасни отпадъци, изпратено ни от Добринка Иванова:

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).