in

Премиерът: Коалиционно споразумение между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС би отнело месеци

Снимка: МС

По този елегантен начин българският премиер акад. Николай Денков реши да се измъкне от предложението, отправено от ГЕРБ/СДС за коалиционно споразумение. Времето за неговото изготвяне би отнело месеци наред работа, според него. Означава ли това, че ПП/ДБ запазват възможността си да не изпълнят първоначалната договорка за ротация, предстои да разберем. Ще се проведе лидерска среща в рамките на следващите дни, за да се изгладят противоречията.

Това обяви премиерът Николай Денков, който също ще участва в разговорите, пише БНР.

Tой припомни, че всички назначения на министри, техните заместници и на областни управители се съгласуват с ГЕРБ-СДС, което бави процеса.

По думите на премиера договарянето на коалиционно споразумение би отнело месеци наред: „Надявам се да стигнем до ротация и работя много упорито за това нещо. Да видим дали, когато се смени премиерът и химикалката е в другия министър-председател, дали и той ще има тази възможност да бъде търпелив, както съм аз в момента, за да търсим консенсус. С г-жа Мария Габриел работим много добре, спокойно, обсъждаме, но и тя е подложена на много сериозен натиск от хора от средите на ГЕРБ“.

За новия пакет от военна помощ за Украйна премиерът потвърди, че това което ще даде страната ни е аналогично на това от първия транш и ще се предоставя на етапи. Денков беше категоричен, че страната ни е изпуснала преди 10 – 15 месеца някои от възможностите България да получи заместващо въоръжение за армията: „Бих казал, че това отразява политиката на служебното правителство – то не се е интересувало как да използва тези възможности. Още по-ярък пример е възможността за включване на нашия военнопромишлен комплекс в производство на снаряди с подходящи инвестиции по натовски стандарти“.

Редовното правителство разработва концепция за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за затварянето на въглищните централи и мините от Маришкия басейн, за да се получи още тази година втори транш по плана, но това зависело и от приемането на необходимите закони от парламента. Искане за плащането от страна на ЕК трябва да се направи до края на септември.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/