in

Обясниха защо е предложено друго място за провеждане на Алея на книгата във Варна (ВИДЕО)

Снимка: Facebook/Алея на книгата

Председателят на Общинския съвет на Варна Тодоро Балабанов, арх. Христо Топчиев и Антония Йовчева излязоха с брифинг по повод казуса за събитието Алея на книгата във Варна.

„Представители на Асоциацията на книгата се свързаха с мен преди известно време с молба да бъде направена проверка по казуса и съответно да бъде даден отговор на техни въпроси относно мястото на провеждане на събитието. Сега ще ви разкажа в последователност какво се е случило, а след това ще дам думата на представители на администрацията – директор на Дирекция „Култура“ Антония Йовчева и на арх. Христо Топчиев, чието предложение е смяната на мястото на провеждане на съответното събитие“, заяви на брифинга Тодоро Балабанов.

Тодор Балабанов: Обидно е за варненци да се насажда впечатлението, че интересът им към книгите зависи от 300 метра

„Всяка година тези събития минават през решения на Общинския експертен съвет по устройство на територията, който разглежда начина на разполагане на съответните преместваеми обекти и мястото на тяхното разполагане. В продължение на повече от10 години Община Варна е предоставяла безвъзмездно място на въпросната асоциация, услуга по почистване, услуга по охрана, ел. енергия и е осигурявала финансиране за събитието в различни размери“, коментира Балабанов.

„След разглеждане от ЕСУТ (Експертен съвет по устройство на територията), на мястото на разполагане на съответните обекти през месец март тази година, е взето решение, че мястото не е подходящо. Съответно са направени предложения за провеждане на събитието на различни места в града ни. Такива места са: от площада тук до Община Варна, пространството зад „Морско казино“, пешеходната част от другата страна на „Княз Борис“, вкл. до площад „Независимост“ и ул. „Михаил Колони“, която от няколко години е пешеходна. От тогава до сега няма никаква реакция от страна на асоциацията. ЕСУТ е подходил абсолютно принципно спрямо всички мероприятия, които се провеждат на територията на въпросната пешеходна зона от „Черно море“ до входа на Морската градина. Всички асоциации, с изключение на Асоциацията на книгата, са се съгласили с промяната на мястото и аргументите на експертния съвет“, заяви още председателят на Общинския съвет във Варна.

„Всяко решение за разполагане на временни шатри, павилиони и т.н. преминават през обсъждане на експертния съвет. Не мисля, че има нормален човек, който би застанал срещу такова събитие по принцип. Аз самият смятам, че дори едно дете да се спре и да си вземе книга – това е богатство. Обаче ежегодно провеждането на Алея на книгата на това място създава пешеходна тапа. Всеки обективен гражданин и гост на Варна, и ние като архитекти, виждаме, че това е проблем. Когато обсъждахме схемата за преместваемите обекти зададохме въпроса дали те могат да бъдат малко по-малки или да не са така шахматно разположени, за да е по-лесно преминаването. Казаха, че не можело. След това започнахме да даваме предложения за други пространства на провеждане на събитието“, обясни арх. Христо Топчиев.

„Лично според мен събитието трябва да създава мястото, а не мястото да създава събитието. Всички искат да бъдат на входа на Морската градина, но в крайна сметка площадът до Общината е 300 метра по-нагоре“, посочи Топчиев.

Повече можете да чуете във видеото:

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.