in

Има ли салмонела в морето край Китен: РЗИ-Бургас даде отговор

Снимка: Google Street View

Проверка на РЗИ-Бургас установи, че морето край Китен е чисто и безопасно. Там оценката на качеството на водите е „отлична“. Проби в близост до къмпинг „Китен“ и устието на река Караагач бяха взети от експерти миналата седмица. Стана ясно, че наличие на салмонела или проблематична концентрация на микроорганизми няма

„Туристите в региона могат да бъдат спокойни и да се радват на лятната си ваканция. Това се потвърждава и от проверката в Китен, и в предходната проверка на няколко институции в Приморско, която също установи, че няма замърсявания”, каза пред bTV кметът на Община Приморско Димитър Германов.

Той призова хората да се доверяват на легитимни източници и да не се всява излишно напрежение.

Съвместна проверка на Община Приморско, Басейнова дирекция “Черноморски район” към МОСВ и РЗИ-Бургас, проведена в края на юни в района на централния плаж в Приморско и крайбрежната алея на курорта, също не установи никакви замърсявания на морската вода.

Според резултатите не се констатират брегови източници на замърсяване, водата в проверявания участък е видимо чиста, без цвят, без специфична миризма и без опалисценция на повърхността.

Проверката не установява и нерегламентирано изтичане и заустване на отпадъчни води.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/