in

Не се бе случвало от години: Сняг натрупа на места в Южна Африка. Някои деца видяха сняг за първи път в живота си (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: Twitter/Trevor Rakaki

Йоханесбург е най-големият град в Република Южна Африка и най-важният промишлен и финансов център на страната. Жителите на града станаха свидетели на изключително рядко явление. Там имаше обилен снеговалеж. Дори някои деца видяха сняг за първи път през живота си,. Подобно нещо там се е случвало з апоследен път през 2012 година, а преди това през 1996 година

На рядко явление станаха свидетели хората в Йоханесбург и други високо разположени части на Южна Африка в понеделник. Натрупа сняг. Метеорологичните служби предупредиха за потенциално затваряне на пътища и опасно ниски температури, съобщава „Ал-Джазира“.

Жителите на бизнес центъра се събудиха с леки снеговалежи, които покриха покривите и градините, тъй като студеният фронт, който връхлетя страната в края на миналата седмица, се превърна в метеорологична система, наречена „пресечен минимум“.

В детска градина в Йоханесбург развълнувани деца правеха снежни топки и се опитваха да хванат снежинките с езиците си – някои от тях никога преди не са виждали сняг.

„За последен път видяхме такова време през 2012 г.“, казва Пуселецо Мофокенг, старши синоптик в Южноафриканската метеорологична служба (SAWS).

Мофокенг заяви, че сняг е регистриран в южните части на провинция Гаутенг в Йоханесбург и се очаква да продължи да вали през целия ден, като засегне и високо разположени райони в провинциите Източен Кейп и Квазулу-Натал.

„Възможно е пътищата да бъдат затворени“, каза той.

Йоханесбург се намира на надморска височина над 1700 метра и е в разгара на зимата в южното полукълбо. Но снегът в града остава рядко явление – преди 2012 г. обилен снеговалеж е имало за последен път през 1996 г., каза Мофокенг.

„Мина толкова много време, чувствам се толкова щастлив“, каза Лерато Матепезе, жител на Йоханесбург.

SAWS предупреди, че ледените температури представляват риск за уличните жители в страната, където бедността остава широко разпространена.

Очакваше се също така бурното море и силните ветрове да създадат опасни условия за малките плавателни съдове край източното крайбрежие на Южна Африка.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/