in

За „динята с ацетон“: От БАБХ обявиха какво са установили

Снимка: Pixabay

Припомняме, че наскоро БАБХ се задейства по повод сигнал, в който се твърди, че на пазара има диня с ацетон. От институцията обявиха, че след извършена проверка, в изследваната партида с дини не са били установени замърсители

Лабораторните анализи, извършени върху партида с дини в петък (07.07.2023 година), не отчетоха замърсяване с пестициди, тежки метали или микробиологични замърсители. Пробите бяха взети по сигнал от граждани, че закупена от тях диня от същата партида мирише на ацетон.

Българска актриса се е оплакала от динята с ацетон: Показа какво се е появило по кожата на нейни близки (СНИМКИ)

Анализирани са налични количества от същата партида на пазара, от която е била закупена съмнителната диня, и от склад в град София.

В хода на проверката беше установено, че партидата е внесена от Мароко в ЕС и е преминала граничния контрол в Испания. От европейската държава е транспортирана до тържище в град София.

Към днешна дата няма други сигнали за здравословни проблеми, настъпили след консумация на дини от същата или други партиди.

БАБХ проверява сигнал за диня с ацетон

При закупуване на плодове потребителите нека предпочитат сезонните и добре узрели такива, с приятен аромат, без нарушения на кората или в случай на нарязан плод да обръщат внимание на свежестта и сочността му.

При поява на нехарактерна миризма след транспортиране или съхранение плодът да не консумира.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.