in

Самуил Николов, приет да учи космонавтика в САЩ, пред „Нова Варна“: Интересът ми към Космоса е провокиран от необятността на Вселената

Снимка: С. Николов

Преди време ви запознахме с историята на младия и амбициозен Самуил Николов от Велико Търново, който е вторият българин, приет да учи космонавтика в САЩ. Припомняме, че течеше кампания за набиране на средства за обучението на целеустремения младеж. Дарители успяха да съберат 65 000 долара, за да може Самуил да започне обучението си в САЩ. Набраната сума обаче е достатъчна, за да покрие таксата за обучението му през първата година, затова и занапред ще има нужда от средства

Младият българин даде специално интервю пред медия „Нова Варна“, в което му зададохме въпроси относно интереса към изследването на космоса, ролята на семейството и дарителите, помогнали му да осъществи мечтата си, визията за бъдещето в сферата на космонавтиката и др.

Самуил Николов е пълен отличник от 1 до 12 клас. Той има огромен интерес към космоса и изследването му. Младият Самуил е приет в едно от най-елитните учебни заведения по аеронавтика, Embry-Riddle Aeronautical University. Освен това се занимава активно със спорт плуване, като е осемкратен държавен шампион за юноши. Отделно се занимава и с изпълнение на фолклор, като свири на кавал.

Как се зароди Вашият интерес към космическите технологии и изследвания? Вярвате ли в извънземни?

Интересът към космоса и изследването му е от много ранна детска възраст, и мисля че е провокиран заради необятността на Вселената. Невероятно големите разстояния между звездите и чудните светове, които може да са около всяка една от тях звучи като научна фантастика, но е реалността в която живеем. Заради множеството галактики и звезди в тях съм убеден, че статистически е невъзможно ние да сме единствените живи организми. Аз съм дори привърженик на теорията, че животът се е зародил самостоятелно два пъти в нашата система, за което много скоро трябва да открием следи на Марс.

Как се става най-младият стипендиант на НАСА? Колко важна е ролята на семейството?

За развитието на едно дете най-важна е подкрепата и насоките на семейството. Аз дължа изцяло успехите си на родителите ми, които винаги са се старали да ми предоставят възможности за развиване на знанията и интересите ми. Един от тях беше участието ми в конкурс на НАСА, за който разбрах в последствие че са подали моята кандидатура с есе, което не знаех защо пиша.

Как мислите да се реализирате след завършването си и по-конкретно в специалността „Космически операции“? Какви са плановете Ви за българските космически изследвания?

Надявам се да задам пример, че има бъдеще в изучаването на космоса и при достатъчно завършили български кадри да успеем да реализираме първото изстрелване на ракета от българска земя от десетилетия насам. Бакалавърската ми степен „Космически операции“ ще ми позволи да ръководя българския екип към възможно най-успешна мисия.

Какво бихте казали на онези млади българи, които искат да следват своята мечта, също както Вас?

Мечтите стават реалност, когато се превърнат в цели и се преследват систематично.

За колко време събрахте нужните средства за първия семестър и таите ли надежда, че хората ще Ви помогнат и за останалата част от обучението?

Средствата се събраха за по-малко от един месец, за което съм невероятно благодарен на всички, включили се в кампанията. Все още не знам дали ще се наложи втора кампания, тъй като се надявам да заработя поне част от сумата за следващите години, като стажувам по специалността си.

Кои са дарителите и какво желаете да кажете на хората, които са помогнали за този успех?

Дарителите бяха в множество платформи, както и по личната ми сметка, и голяма част от тях останаха анонимни. Въпреки това искрено им благодаря, че помогнаха да реализирам мечтата си. Също така благодаря и на Община Велико Търново, Webit, Мариан Бачев и Arcadia Fusion ART, Сами-М и Алпен Фарма, които също помогнаха за събирането на сумата.

Какво е чувството да сте приет в един от най-престижните университети в света и още повече специалността, която сте желали?

Невероятно щастлив съм, въпреки че все още не мога да оценя напълно какво се случва. Предполагам че когато започна учебните занятия в тази институция наистина ще усетя успеха, който съм постигнал.

Благодарим, че отделихте от времето си за читателите на медия „Нова Варна“!

Снимка: С. Николов

Публикувано от Александра Крумова