in

Зачестяват инцидентите по време на лятната почивка: Как да се предпазим, обясняват експерти (ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Медицинските центрове вече отчитат ръст на най-различни инциденти по морето и в планината. Оказва се, че масово туристите подценяват и рисковете през лятото. Медици обясниха как трябва да действаме след настъпил инцидент и как можем да се предпазим

Спасителите отчитат все повече случи на изгубени туристи, травми, инциденти със змии, ужилвания или отравяния от гъби. По морето пък – удавяния, хранителни натравяния, ужилвания и топлинни удари са сред най-честите опасности на плажа, съобщава Нова телевизия след своя проверка.

Голяма част от инцидентите по морето са породени и от високите температури, особено при хора със сърдечно-съдови проблем. А в комбинация с алкохол – рискът може и да е фатален, разказват спешни медици.

„Субективното усещане е за едно сърцебиене, световъртеж, притъмняване пред очите и много често съпроводено със загуба на съзнанието и колапс“, обяснява медик.

Но как да действаме при инцидент заради жегите? Това обясни д-р Румен Гоцев от столичната Спешна помощ.

„Необходимо е пациентът да бъде поставен в хоризонтално положение. По възможност да бъде оставен на сянка, да се избягват мазнините в по-големи количества, да се консумират по-леки храни, да се избягва газираното и кофеина“, обяснява медикът.

През последните седмици растат и случаите на чревни инфекции, а кабинетите на гастроентеролозите са препълнени с пациенти със стомашни проблеми.

„Коремна болка, гадене, повръщане, чести изхождания, понякога с температура. Това са основните симптоми. В 75% от случаите причината е вирус. Лятото благоприятства за развитието на тези инфекции, във връзка със струпването на много хора на едно място и повишаването на температурите“, посочва гастроентеролог.

Добре е да се ядат храни, богати на пробиотици, като кисело мляко и извара, както и цитрусовите плодове, казват експертите.

Дрематолог посочва, че зачестяват случаите на изгаряния от слънцето, алергични реакции, ухапвания от комари и кърлежи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/