in

Откриха органични молекули на Марс

Снимка: Pixabay

Марсоход на НАСА откри различни видове органични молекули на Марс. Материалът е открит от марсоход в кратера Джезеро на Марс, съобщиха учените. Изследователите не могат да изключат, че материалите имат „биотичен“ произход или са резултат от живот на планетата. Но те може да са се образували и по други начини, като например от взаимодействието между вода и прах или да са паднали на планетата от прах или метеорити.

Откритията показват, че Марс може да е имал много по-активно минало, отколкото предполагаме – и може да има значителни последици за търсенето на извънземен живот-съобщава Independent.

Според проучването разбирането на повече за марсианската органична материя може да хвърли светлина върху наличието на въглеродни източници, което ще има значение за търсенето на потенциални признаци на живот.
Инструментът „Сканиране на обитаемата среда с Раман и луминесценция за органични вещества и химикали“ на марсохода е първият инструмент, който позволява фино картографиране и анализ на органични молекули и минерали на Марс.

От 2021 насам учените изследват геоложкия състав на дъното на кратера Езеро, който е имал богато биологично минало, като използват набор от инструменти на борда на марсохода, които могат да правят снимки и да анализират скалите.

Сигнали за органични молекули са открити на всичките 10 цели, които Шерлок наблюдава в дъното на кратера Джезеро, като те са концентрирани във формацията Мааз, повече отколкото във формацията Сейта.

Данните показаха разнообразни минерални асоциации и пространствено разпределение, които може да са уникални за всяка формация.

Дори материалът да не е с биологичен произход, той може да ни даде важни сведения за това дали на Марс е имало извънземен живот, смятат учените.

„Не всички органични вещества са с биологичен произход. Наблюдението на пространствените взаимоотношения между минералите и органичните вещества е необходимо при оценката на органичния произход и потенциалните биосигнатури. Всичко, което знаем за живота на Земята, е ограничено до това, което е запазено в скално-минералния запис. На Земята биосигнатури се откриват в определени минерали, а някои минерали запазват по-добре органичните вещества от други“, казва Ашли Е. Мърфи, изследовател в Института по планетарни науки и съавтор на новия документ.

„Възможно е Марс да е имал подобна ранна геоложка история като Земята, така че използваме познанията си за живота, какъвто го познаваме на Земята, за да търсим потенциални доказателства за минал живот на Марс. Картографирането на органичните вещества позволява да се разбере по-добре дали марсианският въглероден цикъл е подобен или различен от земния и какъв е потенциалът на Марс да бъде домакин на живот.“

Изследователите предполагат, че разнообразието сред тези наблюдения може да даде представа за различните начини, по които органичната материя може да е възникнала: потенциално чрез отлагане от вода или в комбинация с вулканични материали.

На марсианската повърхност може да има разнообразие от ароматни молекули, които са разпространени, и тези материали се запазват въпреки излагането на повърхностните условия.

Тези потенциални органични молекули до голяма степен се намират в минерали, свързани с водни процеси, което показва, че тези процеси може да са имали ключова роля в органичния синтез, преноса или съхранението.

Превод и редакция: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/