in

Професор от БАН: Не можем да спрем глобалното затопляне, а можем само да се приспособим към него

Снимка: Pixabay

В климата на Земята има редуване на топли и студени периоди и да се смята, че човекът може да спре глобалното затопляне е наивно, той може само да се опита да се приспособи към новите условия.

Това сподели чл. кор. проф. дн Кристалина Стойкова от Геоложкия институт на БАН, която се включи в честването на 50-годишнината от създаването на Института по океанология към БАН във Варна, където изнесе лекция на тема „Климатичните промени в последните 66 милиона години в геоложката история на Земята – защо е важно да се изследват“.

Според проф. Стойкова, човекът пряко се намесва в климатичната система на земята през последните два века, чрез продукцията на парникови газове, изсичането на горите и унищожаването на хабитата на растенията и животните. Според нея това е отпечатък, който щяхме да сме спрели да създаваме ако познавахме нашата планета и вярвахме на учените.

Проф. Стойкова изтъкна пред БТА, че съвременното общество не може да разбере тези процеси, защото няма усещане за продължителността им. „Ние измерваме всичко с нашия живот от около сто години, но ни е трудно да си представим какво е било преди милиони години. Това, че в момента човечеството се опитва да си каже, че ще спре глобалното затопляне е доста наивно и учените знаят, че е невъзможно. Това са схващания повече в полето на политиците, които продават парникови квоти и говорят за зелен преход“, коментира тя. Според нея можем само да не допринасяме толкова за глобалното затопляне, но това е тенденция, която ще се развива. Ние можем само да се опитаме да се приспособим, да видим какви мерки бихме могли да предприемем, да бъдем готови да се променим, защото това е историята на Земята, подчерта Стойкова.

Все пак тя мисли, че затоплянето е по-добрия вариант, защото ако се беше случил процес по заледяване, щяха да са ни нужни повече средства за да продължим да водим нашия високотехнологичен живот.

По публикацията работи: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/