in

Смъртоносна гореща вълна „Цербер“ обхвана Европа: 48,8 градуса мъчат Италия (ВИДЕО)

Снимка: Pixabay

Голяма част от хората в Европа биват измъчвани от безмилостните жеги, като вече дори има случаи на смърт, вследствие на горещината. За някои европейски градове е обявен червен код за опасно високи температури. Съобщава се, че италианските острови Сардиния и Сицилия ще понесат най-голямата тежест на тази жега, тъй като температурите там достигат 48,8 градуса.

Смъртоносна гореща вълна, наречена „Цербер“, обхвана цяла Европа, като принуди градове като Рим, Болоня и Флоренция да обявят червен код поради „непоносимите“ температури, които ще се повишат още повече, съобщава Daily Mail.

Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса в някои части на Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция, а в Италия те могат да достигнат зашеметяващите 48,8 градуса.

Но какво причинява тази гореща вълна на континента и защо Великобритания не се оплаква същите високи температури?

MailOnline разговаря с експерти, които обясниха, че горещите температури се дължат на три основни фактора – Ел Ниньо, стационарна система с високо налягане, известна също като антициклон, и изменението на климата.

Европа не е особено засегната пряко от събитията, свързани с Ел Ниньо, поради което вероятно системата на високо налягане и изменението на климата са основните фактори, които допринасят за тази гореща вълна, каза д-р Мелиса Лазенби – преподавател по климатични промени в университета в Съсекс.

В момента горещата вълна обхваща части от Южна Европа и Северозападна Африка.

Днес Атина и Мадрид са сред многобройните градове, в които температурите надхвърлят 30 градуса – в гръцката столица те достигат 37 градуса, а в испанския град – 35 градуса.

Здравните власти издадоха червени предупреждения за десет големи града в Италия, включително Флоренция и Рим.

Въпреки че днес температурите в тези градове са около 32 градуса, се очаква те да се повишат до над 40 градуса през следващия вторник.

Италианските острови Сардиния и Сицилия обаче ще понесат най-голямата тежест на тази жега, тъй като според Би Би Си температурите там достигат 48,8 градуса.

Предупрежденията на Италия сочат, че горещините са толкова силни, че цели градове трябва да бъдат внимателни, а не само уязвими групи.

Горещата вълна вече се оказа фатална, като 44-годишен мъж загина, докато работи навън в Лоди, близо до Милано.

Горещата вълна е наречена „Цербер“, на името на триглавото чудовище, което се появява в „Ад“ на Данте.

Д-р Лесли Мабон, преподавател по системи за опазване на околната среда в The Open University, заяви: „Не можем да имаме никакво съмнение, че решаващ фактор за тази тенденция на затопляне са емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива.

Докато не намалим бързо емисиите от изкопаеми горива, екстремни ситуации като горещата вълна, която наблюдаваме в момента в Европа, ще стават все по-вероятни.

Докато в по-голямата част от континента е горещо, в Обединеното кралство температурите не са толкова високи.

Това се дължи главно на разположението на сегашната система за високо налягане, която не покрива Обединеното кралство и е разположена по-на юг, което осигурява стабилни атмосферни условия за засилено затопляне и произтичащите от него горещи вълни – обяснява д-р Лазенби.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/