in

Какви ще са промените в изпитите за следващата учебна година?

Кадър: Bulgaria ON AIR

МОН предвижда разделяне на датите за провеждане на изпитите за 7 и 10 клас. Планува се също и намаляване на минимума на текущите оценки в края на всеки срок, по идея на министърът на образованието Галин Цоков на брифинг в сградата на МОН.

С тези промени се цели подобряване на учебния процес, а обсъждането на самите промени ще започне още тази седмица.

Разсъждавайки над външното оценяване тази година, министър Цоков стига до извода, че е редно да се осигури повече време на оценителите за съсредоточаване над проверката на резултатите, а положително последствие ще бъде, че учениците ще получават по-бързо резултатите.

От МОН предвиждат и промени в организацията на квесторите, които да следят за нормалното провеждане на изпитната сесия.

Изпита за 7 клас е изместен със седмица, но това не е всичко. Квесторите ще бъдат от същото училище, по модела на 4 клас. Според предположения, това ще предизвика по-малко стрес както за оценяващите, така и за оценяваните.

Другата реформа ще представлява понижаване на значимостта на оценките. Намалява се броя на текущите оценки, като това става чрез вписване на 1 брой оценка на модул, вместо старите 2 броя. Министърът обяснява, че идеята е оценката да не е толкова значима в рамките на отделните дисциплини в рамките на профилираните предмети.

Предвиждат се и трети вид промени. Ще се комбинират различни учители, по различни дисциплини, които ще преподават съвместно и на края на обучението ще има обща оценка. Очаква се това да подтикне учителите да отделят повече време на учениците си.

Публикувано от Александра Крумова