in

Избраха управител на БНБ (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Днес се проведе извънредно заседание в Народното събрание, по време на което бе избран новият управител на БНБ. Това е Димитър Радев, чиято кандидатура бе предложена от ГЕРБ-СДС. Радев е избран със 155 гласа „за“ и 64 гласа „против“.

Той получи подкрепа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Радев е и настоящият управител на БНБ, като това ще бъде втори негов мандат на поста.

Другата номинация за поста беше на „Възраждане“ за Любомир Христов.

От БСП оттеглиха своята кандидатура на Николай Каварджиклиев с мотив, че няма да участват в „нареден мач“.

Първият мандат за управител на БНБ на Димитър Радев започва на 15 юли 2015 г.

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е отличен с най-високата оценка „А“ в годишната класация за централни банкери на авторитетното издание Global Finance четири пъти заедно с имена като Джером Пауъл, Кристин Лагард.

След като бе избран за управител на БНБ, Димитър Радев излезе с брифинг, на който изтъкна мнението си, че България трябва да се присъедини към Еврозоната възможно най-бързо.

„Как този процес ще бъде подкрепен и спрян политически е вече въпрос към политиците, но мисля, че имаше много ясен знак. Миналата година, парламентът с подобно мнозинство като това днес, всъщност задължи БНБ да ускори процеса. И това решение не е променено. Така че по какъв начин ще се процедира с референдума, това вече е политически въпрос. БНБ работи по графика, по който бяхме приели. Има един национален план за приемане на еврото. Не искам да се изхвърлям и да казвам големи приказки, но единствената институция, която стриктно се придържа към плана, е БНБ. Очевидно сега задачата е с министъра на финансите, с правителството, да направим така, че всички институции да работят по-сериозно по тази тема“, посочи Димитър Радев.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.