in

Китай и Русия се подготвят за съвместни военноморски учения

Снимката е илюстративна: ВМС

Днес Китай обяви, че е изпратил военноморски кораби за съвместни учения с морските сили на Русия. Това ще се случи в знак на продължаващата подкрепа на Пекин за Кремъл. Съобщава се, че  съвместните учения ще се фокусират върху комуникациите между корабите, маневрирането във формация и търсенето и спасяването по море.

Китай твърди, че е неутрален по отношение на конфликта в Украйна, но обвинява САЩ и техните съюзници, че провокират Русия, и поддържа стабилни икономически, дипломатически и търговски връзки с Москва, посочва Асошиейтед прес.

Твърди се, че в учението участват повече от 10 кораба и над 30 самолета.

Вероятно ученията ще се проведат в части от Японско море през следващите дни.

Китай надеждно подкрепя Русия, като се противопоставя на осъждането от страна на САЩ на инвазията в Украйна на международни форуми, но заявява, че няма да предоставя оръжия на нито една от страните във войната.

Министерството на отбраната съобщи днес в прессъобщение, че китайските кораби са се свързали с руските по обяд. Сред тях са разрушители и фрегати с управляеми ракети, както и снабдителен кораб. Китайските кораби превозват четири хеликоптера, се казва в информацията.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/